Onze website in een nieuw groen jasje: Lees meer
Alles over salderen

Alles over salderen

100% groene stroom
100% groene stroom
Energie delen
Energie delen
Inzicht in je verbruik
Inzicht in je verbruik

Wat is salderen?

De stroom die je opwekt met je zonnepanelen mag je aan het eind van het jaar wegstrepen tegen de stroom die je hebt verbruikt. Powerpeers verrekent de door jou geleverde en afgenomen elektriciteit tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Dus stel je hebt in een jaar 1500 kWh verbruikt en 1750 kWh opgewekt. Je krijgt dan voor de opgewekte 1500 kWh hetzelfde tarief als je betaalt voor je stroom. Voor de overige 250 kWh ontvang je een (lagere) terugleververgoeding.

Wat is salderen?

Hoe werkt de afbouw salderingsregeling?

Vanaf 1 januari 2025 is de regering van plan om de salderingsregeling langzaam af te bouwen. Dit geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen. In 2025 en 2026 mag je nog 64 procent van je geleverde stroom salderen. Daarna gaat dit percentage elk jaar met 9% naar beneden. Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen.

20242025202620272028202920302031
100%64%64%55%46%37%28%0%
Waarom wordt salderen afgeschaft?

Waarom wordt salderen afgeschaft?

Op dit moment maakt het niet uit op welk moment van de dag jij energie opwekt of gebruikt. Alles wordt pas aan het eind van het jaar met elkaar verrekend. En dat is een probleem voor het energienet. Want schijnt de zon? Dan leveren alle zonnepanelen tegelijk stroom en is er een overschot. Het net is dan overbelast. En is het bewolkt? Dan moet alles juist weer van centrales komen. Door de salderingsregeling af te schaffen, worden mensen meer gestimuleerd om hun energieverbruik af te stemmen op hun opwek. Bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten als de zon schijnt.

Veelgestelde vragen over salderen

Aan het eind van jouw verbruiksjaar wordt de energie die je met je zonnepanelen hebt opgewekt weggestreept tegen de energie die je hebt verbruikt. Powerpeers verrekent de door jou geleverde en afgenomen elektriciteit tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Lees hier meer over salderen. Voor de stroom die je nog extra opwekt en aan ons teruglevert ontvang je een terugleververgoeding. Bij Powerpeers wordt er op jaarbasis gesaldeerd en niet per maand.

Op de jaarafrekening staat hoeveel stroom je in dat jaar hebt afgenomen. Dat staat vermeld in kilowattuur. Daarvan wordt de stroom die je hebt (terug)geleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Hierbij krijg je naast het tarief per kilowattuur dat wij rekenen ook de overheidsheffingen en de btw terug.

Als je op jaarbasis meer stroom hebt teruggeleverd dan je hebt verbruikt, blijft er na het salderen een hoeveelheid elektriciteit over. Powerpeers geeft je hierover een terugleververgoeding. Vanaf 1 juli 2023 (bestaande klanten) is dit 11 cent per kWh bij een 1-jarig contract en 5 cent per kWh bij een 3-jarig en modelcontract. Deze vergoeding is netto, dat wil zeggen zonder overheidsheffingen en btw. De details hiervan vind je in je contract. 

De terugleververgoeding wordt één keer per jaar op de jaarafrekening of, in het geval van contractbeëindiging, op de eindafrekening verrekend. Kijk voor meer informatie over de terugleververgoeding.

De stroom die je deelt met Powerpeers klanten heeft geen invloed op jouw eigen verbruik, teruglevering en salderingsregeling.

Hoe de salderingsregeling in combinatie met het prijsplafond precies gaan werken, is nog niet bekend. Dit wordt nog uitgewerkt door het ministerie en Energie Nederland. 

Meer weten?
In 3 duidelijke video’s leggen we het prijsplafond aan je uit.

Powerpeers verkoopt zelf geen zonnepanelen. Wel willen we in de toekomst ruimte bieden aan partijen die diensten leveren die interessant kunnen zijn voor onze community.